2c9539d8db6cfbf0d4bf273479a46d79 053e7be99688cd86ad513c43bb118fe3 1b2597c895a606bccc694af1ed2c5dfc

Z przyjemnością informujemy, iż nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego ukazały się kolejne publikacje serii „Byzantina Lodziensia”:

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część I, Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak,  Zofia Rzeźnicka, Byzantina Lodziensia XVI, Łódź 2014.

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), część II, Pokarm dla ciała i ducha, red. Maciej Kokoszko, Byzantina Lodziensia XIX, Łódź 2014.

Cereals of antiquity and early Byzantine times. Wheat and barley in medical sources (second to seventh centuries AD), Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak,  Zofia Rzeźnicka, Byzantina Lodziensia XX, Łódź 2014.

Wymienione tytuły są wynikiem grantu NCN pt. Pokarm dla ciała i ducha. Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum, II-VII w., realizowanego przez zespół pod kierunkiem dr. hab. prof. UŁ M. Kokoszki w Katedrze Historii Bizancjum na Wydziale Filozoficzno-Historycznym UŁ w latach 2011–2014.

Publikacje są dostępne w księgarni Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.