Szanowni Państwo, zapraszamy do zapoznania się z programem I spotkania kulinarnego „Kulinaria i mody kulturowe”, które odbędzie się 26 października 2012 roku o godzinie 17.00 w sali nr 23 Instytutu Historii Uniwersytetu Łódzkiego.

Spotkanie zainauguruje cykl poświęcony obecności jedzenia w kulturze „Palce lizać? Kulturowe przygody kulinariów”. Przy wspólnym stole biesiadnym toczyć się będą rozmowy, których tematem przewodnim ma być pogłębiona refleksja nad fenomenem kuchni: przygotowywaniem i spożywaniem posiłków jako nad czynnościami niegdyś symboliczno-rytualnymi, dziś posiadającymi stałe miejsce w przestrzeni publicznej.

Gospodarzami cyklu są: Zakład Antropologii Kulturowej i Zakład Teorii i Badania Kultury Współczesnej (Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego) oraz Katedra Historii Bizancjum (Instytut Historii Uniwersytetu Łódzkiego).

Centrum Badań nad Historią i Kulturą Basenu Morza Śródziemnego i Europy Południowo-Wschodniej im. prof. Waldemara Cerana, Ceraneum oraz Ośrodek Badań Interdyscyplinarnych nad Wielokulturową i Wielonarodową Łodzią i Regionem mają zaszczyt być partnerami Gospodarzy przy organizacji szeregu spotkań.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.